Bütünsel öz bakım yolculuğu kişiye özel ve dinamiktir. Dolayısıyla, tek bir rutinin veya yaklaşımın herkes için uygun olması mümkün değildir. Bir kişiyi yatıştıran bir uygulama bir başkası için stres verici olabilir. Örneğin dışadönük birisi için arkadaşlarıyla sık sık buluşmak çok iyi hisettirirken, içedönük biri için bu çok fazla gelebilir. Hatta, ihtiyaçlar kişiden kişiye değişebildiği gibi, günden güne ve mevsimden mevsime de değişebilir. Bir sabah uyandığımızda daha yavaş ve sakin bir rutin izlemek isterken, bir başka gün daha aktif ve dinamik olmak isteyebilirsiniz. Öz bakım rutinleri diye adlandırdığımız şey sabit ve katı değildir. Değşken, akışkan ve esnektir. Bu noktada kendinize bir rutin çizerken esas önemli olan dışarıdan gelen bilgiden çok, içeriden gelen bilgidir. Bu yolculuk, sezgilerinizi dinlemek ve ihtiyaçlarınızı anlamakla ilgilidir. Peki kendimize bir öz bakım rutini oluştururken faydalanabileceğimiz ipuçları neler olabilir?
1. Hareket: Bedenini ve zihnini açmak için kendine özgü stili keşfet! Farklı yoga stillerini keşfederek kendine en yakın bulduğun pratiği uygulamayı deneyebilirsin. Yin yoga, restoratif yoga, asthanga yoga, power yoga, vinyasa, Tao vinyasa, hamak yogası… Ve sabah uyandığında hangi stil o gün sana daha iyi hissederecekse onu tercih edebilirsin. Ayrıca pilates, cardio egzersizleri, yüzme ve yürüyüş seçenekleri ile bir arada kendi ritmine ve ihtiyaçlarına uygun haftalık bir egzersiz planı oluşturabilirsin.
2. Nefes & Meditasyon: Güne öz düzenleme pratikleriyle hazırlan! Bedenindeki stres seviyelerini yönetmek ve güne daha rahat bir zihinle başlamak için nefes ve meditasyon tekniklerinden faydalan. İyi bir uzman, sana özgü teknikleri keşfetmen için doğru yönlendirmeyi yapacaktır.
3. Mevsim sebze & meyveleriyle dengeli beslen: Sağlık buradan başlıyor! Hem beslenme uzmanları hem de 5000 yıllık kadim öğreti Ayurveda, mevsiminde beslenmeyi önerir. İlaçsız, hormonsuz ve doğal besinlerle kişisel ve dengeli bir beslenme planı uygula. Omega-3’ten, antioksidandan, vitamin & mineralden, liften zengin beslenmeye özen göster. Tabağında ne kadar çok renk varsa, o kadar iyi!
4. Günlük tut: Yaratıcı kaynağınla bağlantı durağı Çok basit bir uygulama gibi görünse de mindful bir dışavurum çalışması olarak günlük tutmak aslında çok güçlü bir pratiktir. Günlük tutmak düşüncelerinizle, duygularınızla, sezgilerinizle giderek daha derinden bağlantı kurmanızı sağlar. Böylece her insanda var olan o yaratıcı gücün kaynağıyla temas etmeye başlarsınız. Bu pratik, size zamanla yaratıcı çalışmalar için alan açmaya başlayacak da bir geçittir.
5. Kendine ait bir zaman: Yavaşla ve tadını çıkar! Kısa bir cilt bakımı rutini yapmak, evde kendine özgü bir spa ortamı oluşturmak, hobilerine zaman ayırmak, kırtasiye ve sanat malzemeleri satan bir dükkanda vakit geçirmek, sevdiğin bir kasabayı /semti ziyaret emek ya da sadece huzur köşende oturup kahvenden birkaç yudum almak…Kulağa nasıl geliyor?
6. İyi uyku: Baştan sona yenilenme merkezi Uyku hijyeni konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmak artık eskisinden daha önemli. Çünkü çok fazla ışık ve elektronik eşya ile çevrili bir ortamdayız. Dolayısıyla, akşam saatlerinde yavaş yavaş dijital ortamdan uzaklaşmaya başlamak ve uyku hijyeni sağlamak bir farkındalık gerektiriyor. Düzenli, kaliteli ve verimli uyku için odanı ve koşulları hazırlamayı alışkanlık haline getirebilirsin. Rahat bir uyku için nefes tekniklerinden, aromaterapiden, uyku meditasyonlarından ve yin yoga pozlarından destek alabilirsin.
7. Doğayla bağlantıda kal: Bırak toprak ana ruhunu beslesin. En yakın parkta ayaklarını toprağa basabilir, üzerine çevrilen gözlere aldırış etmeden sevdiğin bir
ağaca sarılabilirsin. Hiçbirine fırsatın yoksa evdeki bitkilerinle bağlantı kurmayı ve onlara bakım vermeyi hatırlayabilirsin. İlk fırsatta da belki ne zamandır gitmeyi hayal ettiğin o dağı, şelaleyi, ormanı ziyaret edebilirsin.